Tradycyjna zupa pomidorowa może stanowić doskonały przykład pierwszego dania serwowanego na obiad. Jednakże wiele przepisów uwzględnia dodawanie do niej sycących pulpetów lub soczewicy.

Takie treściwe zupy z powodzeniem podawać serwować zarówno do obiadu, jak i w formie przekąski, szczególnie zimą, kiedy nasz organizm potrzebuje większego zastrzyku energii na cały dzień. Polecamy więc łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na smakowite, sycące zupy z ziemniakami i mięsem.

SMAKOWITA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI
składniki na zupę: 4 pomidory malinowe, litr drobiowego rosołu, marchew, pietruszka, por, cebula, 2 ząbki czosnku, masło lub olej, natka pietruszki, tymianek, chilli, cukier, sól, pieprz
składniki na pulpety: pół kilograma drobiowego mięsa, jajko, 2 łyżki bułki tartej, koperek, sól, pieprz
sposób przygotowania: drobno posiekaną cebulą wraz z rozdrobnionym czosnkiem podsmażyć na maśle lub oliwie. Pozostałe warzywa pokroić na niewielkie kawałki i poddusić z cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, tymianek i natkę pietruszki. Po zagotowaniu zmiksować zupę i doprawić chilli, odrobiną cukru, pieprzem oraz solą. Ze składników na pulpety przygotować kuleczki o jednolitej, gładkiej konsystencji, po czym ugotować w zupie. Podawać na gorąco z koperkiem lub natką pietruszki.

ZUPA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI
składniki: pół litra drobiowego lub wołowego bulionu, 4 średnie ziemniaki, 4 duże pomidory, 2 łyżki śmietany, cebula, pieprz, sól
sposób przygotowania: pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki ugotować w bulionie. Sparzone pomidory pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Zaprawić całość śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać z listkiem natki pietruszki.

PIKANTNA POMIDORÓWKA Z SOCZEWICĄ
składniki: słoiczek przecieru pomidorowego, 3 szklanki bulionu jarzynowego, puszka pomidorów, 1,5 szklanki soczewicy, cebula, czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, papryka ostra i słodka w proszku, pieprz, sól
sposób przygotowania: na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę wraz ze zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Posypać papryką w proszku, pieprzem oraz solą, po czym wlać bulion. Dodać pomidory i przecier, zagotować, zaś po wystudzeniu dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać soczewice i gotować do zmięknienia. Podawać na gorąco.
Smacznego!