Bez wątpienia najlepsza zupa pomidorowa powinna być przygotowana ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Możemy do tego celu użyć zarówno pomidorów malinowych jak i innych, ulubionych odmian, doskonale współgrających z aromatycznymi przyprawami.

Alternatywą dla szybkich zup przyrządzanych z przecieru pomidorowego może być pomidorówka ze świeżych warzyw. Świetnie wpasuje się jako pierwsze danie rodzinnego obiadu, szczególnie jeśli podamy ją z lanym ciastem, makaronem lub ryżem. Przepisy na bardziej sycące pomidorówki uwzględniają również przygotowanie niewielkich, drobiowych pulpecików, dzięki którym nasza zupa może stanowić sycące i zdrowe danie jednogarnkowe.

Aby więc zachęcić Państwa do przygotowania pysznej zupy ze świeżych pomidorów, polecamy wypróbowanie naszych łatwych przepisów, z którymi z pewnością poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w samodzielnym gotowaniu.

KLASYCZNA ZUPA POMIDOROWA
składniki: pół kilograma mięsa drobiowego lub wołowego, włoszczyzna, pół kilograma świeżych pomidorów, koncentrat pomidorowy, cebula, szklanka śmietany 18-procentowej, natka pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz
sposób przygotowania: z mięsa i włoszczyzny przygotować bulion, następnie dodać sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Po kilkuminutowym duszeniu na niewielkim ogniu wszystkie warzywa należy dokładnie rozdrobnić widelcem lub zmiksować na jednolita masę, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zaprawić śmietaną (lub śmietaną z łyżką mąki pszennej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą, kremową konsystencję). Zupę podawać na gorąco z niewielką ilością ryżu lub makaronu rurki, posypaną garścią siekanej natki pietruszki.

SMAKOWITA POMIDOROWA Z PARMEZANEM I BAZYLIĄ
składniki: około kilogram świeżych pomidorów, 1 cebula, pół litra drobiowego lub jarzynowego bulionu, łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki świeżej bazylii, liść laurowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz
sposób przygotowania: na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną drobniutko cebulę, następnie dodać sparzone, pozbawione skórki i rozdrobnione pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz niewielką ilością bazylii i poddusić przez kilka minut na wolnym ogniu. Przełożyć do większego garnka, zalać bulionem i dodać pozostałą bazylię oraz liść laurowy. Po zagotowaniu i wystudzeniu dokładnie zmiksować na jednolitą masę i dodać starty drobno parmezan. Można podawać z makaronem, grzankami, ryżem lub w postaci lekkiej polewki.
Smacznego!