Popularna zupa pomidorowa może być przygotowana na mnóstwo rozmaitych sposobów. Ze swojej strony obok klasycznych, lekkich polewek z jogurtem naturalnym, polecamy też samodzielne przyrządzenie sycących potraw z mozzarellą lub grzankami.

Treściwe zupy pomidorowe serwuje się najczęściej z mięsnymi pulpetami, lanym ciastem, makaronem lub ryżem. Aby jednak wprowadzić do swojej kuchni nieco więcej oryginalnych inspiracji, polecamy zapoznanie się z naszymi przepisami, by samodzielnie wykonać gęstą i kremową zupę z dodatkiem sera i aromatycznych ziół.

POMIDOROWA ZUPA KREM
składniki: 1,5 litra jarzynowego bulionu, słoik przecieru pomidorowego, 2 marchewki, korzeń pietruszki, seler, cebula, pół szklanki ryżu, ziele angielskie, liść laurowy, koperek, sól, pieprz
sposób przygotowania: do wrzącego bulionu dodać drobno posiekaną cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Podgotowane jarzyny pokroić w drobne kawałki, dodać do wywaru i zagotować. Dodać ryż, przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym znowu zagotować. Aby zupa była jeszcze gęstsza, można zaprawić łyżką śmietany i odrobiną mąki pszennej. Podawać na gorąco z posiekanym koperkiem.

SMACZNA POMIDORÓWKA Z MOZARELLĄ
składniki: 2 puszki pomidorów, szklanka gęstej śmietany, kostka rosołowa, 2 ząbki czosnku, cebula, oliwa z oliwek, kawałek sera mozarella, świeża bazylia, cukier, pieprz, sól
sposób przygotowania: z kostki rosołowej przygotować bulion, cebulę z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Po dodaniu bulionu całość zmiksować na jednolitą masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zaprawić śmietaną i dodać rozdrobnioną mozzarellę. Całość doprawić do smaku odrobiną cukru, solą oraz pieprzem. Najlepiej podawać na gorąco z posiekaną bazylią i grzankami.

ZUPA POMIDOROWA Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI
składniki na zupę: 3 skrzydełka z kurczaka, ziołowy koncentrat pomidorowy, 2 marchewki, pietruszka, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
składniki na grzanki: 1 bułka ciabatta, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonej bazylii, olej lub oliwa z oliwek
sposób przygotowania: ze skrzydełek i jarzyn przygotować wywar, po ugotowaniu odcedzić i zmiksować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie zagotować. Bułkę na grzanki pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem lub oliwą i dokładnie wymieszać z ziołami. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podawać na gorąco.
Smacznego!