Obok hiszpańskiego gazpacho, wartą uwagi zupą ze świeżych pomidorów, serwowaną na zimno z pewnością okaże się włoski, smakowity i zdrowy chłodnik, doskonały na letni obiad.

Przygotowanie oryginalnego chłodnika z aromatycznymi przyprawami może okazać się dla wielu osób nieco problematyczne. Pragnąc więc ułatwić Państwu samodzielne wykonanie tej potrawy w domu, przygotowaliśmy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów, dzięki którym z pewnością wykonacie doskonały chłodnik, który będzie można zaserwować bliskim na wspólny obiad.

ORYGINALNY WŁOSKI CHŁODNIK POMIDOROWY
składniki: 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 5 dojrzałych, dużych pomidorów, 5 ząbków czosnku, mozzarella w kulkach, kilka liści świeżej mięty, garść siekanych orzeszków pinii, sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki, następnie dokładnie przetrzeć przez drobne sitko. Zmieszać z posiekanym czosnkiem i jogurtem naturalnym, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, podawać z kulkami mozzarelli, orzeszkami pinii i kilkoma liśćmi roztartej w dłoniach mięty.

PYSZNY CHŁODNIK Z POMIDORÓW
składniki: kilogram świeżych pomidorów, pół szklanki 18-procentowej śmietany, łyżka masła, marchew, seler, pietruszka, 2 ziemniaki, 3 ząbki czosnku, świeża bazylia, łyżka posiekanego oregano, 2 łyżki natki pietruszki, cukier, sól, pieprz
sposób przygotowania: pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i podsmażyć na maśle. Do około 1,5 litra wody dodać włoszczyznę i zagotować bulion. Następnie dodać posiekany drobno czosnek i zioła. Po dodaniu pomidorów dokładnie zmiksować na jednolitą masę oraz doprawić do smaku odrobiną cukru, pieprzem i solą, po czym zaprawić śmietaną. Wstawić na 2 godziny do lodówki, podawać zaś z natką pietruszki i szczyptą posiekanej bazylii.

WYŚMIENITY CHŁODNIK Z POMIDORÓW I MIGDAŁÓW
składniki: kilogram dojrzałych pomidorów, 3 łyżki płatków migdałowych, 3 kromki chleba tostowego, łyżka octu winnego, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, sól
sposób przygotowania: pomidory po sparzeniu obrać ze skórki, po czym pokroić na ćwiartki i zmiksować. Migdały zrumienić na gorącej oliwie i wraz z pomidorami, czosnkiem, octem, oliwą i przyprawami dokładnie zmiksować. Schładzać w lodówce przez około 3 godziny i podawać z migdałowymi płatkami.
Smacznego!