Z pewnością wielu z Państwa przepada za potrawami z suszonych i świeżych pomidorów. W sezonie zimowym przygotowanie aromatycznych i smakowitych zup i innych potraw może jednak okazać się bardzo kosztowne lub wręcz niemożliwe, dlatego też podpowiadamy, jak zawczasu przygotować domowe przetwory z dojrzałych pomidorów.

Przed przystąpieniem do wykonania domowych przetworów z pomidorów warto pamiętać, iż możemy je niemalże dowolnie doprawiać – łagodnie, kwaśno lub pikantnie oraz przyprawiać ulubionymi mieszankami ziół – pietruszką, bazylią lub oregano. Ostre przeciery doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zup czy sosów, ale również jako gotowe dipy do mięs lub tostów. Poniżej znajdziecie więc Państwo kilka przepisów na samodzielne wykonanie najprostszych i uniwersalnych przetworów na zimę.

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY
składniki: 2 kilogramy pomidorów, sól
sposób przygotowania: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w niewielkie kawałki. Ugotować na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania, cały czas mieszając. Po wystudzeniu przetrzeć masę przez drobne sitko lub dokładnie zmiksować w celu zyskania jednolitej konsystencji i pozbawić nasion. Przecier raz jeszcze zagotować, posolić do smaku i przelać do umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcone słoiki ustawić do góry dnem do wystygnięcia lub poddać kilkunastominutowej pasteryzacji, dzięki czemu będą mogły dłużej “leżakować” w spiżarni lub piwnicy.

KISZONE POMIDORY NA ZIMĘ
składniki: 1,5 kilograma dojrzałych pomidorków koktajlowych, główka czosnku, kilka liści winogrona, pęczek kopru, liść laurowy, ziele angielskie, 2 łyżki soli
sposób przygotowania: pomidory umyć i osuszyć (razem ze skórką). Do wyparzonych wcześniej słoików włożyć po gałązce koperku i po 2 ząbki czosnku. Pomidorki poukładać ostrożnie w słoikach, przekładając liśćmi winogrona i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Zagotować 2 litry wody z liściem laurowym i 2 łyżeczkami soli i zalać marynatą pomidory ułożone w słoikach. Pasteryzować 10 minut na małym ogniu.

SUSZONE POMIDORY W SŁOIKACH
składniki: kilogram pomidorów, oliwa z oliwek, główka czosnku, ocet jabłkowy, suszone lub świeże oregano i bazylia, sól
sposób przygotowania: pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć nasiona. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, lekko osolić i suszyć w piekarniku w temperaturze około 90 stopni Celsjusza przez 2-2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć pomidory i posypać mieszanką ziołową oraz skropić delikatnie octem. Ostrożnie ułożyć w przygotowanych wcześniej słoikach, najlepiej wraz z ząbkiem czosnku i kawałkiem ostrej papryczki chilli. Tak przygotowane słoiki z pomidorami wypełnić gorącym olejem i zawekować, odwracając je do góry dnem na kilka godzin.