Smakowite i aromatyczne zupy pomidorowe jada się nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie. Zależnie od regionu, do przyprawiania tych zdrowych polewek oraz gęstych, sycących dań z pomidorów często dodaje się regionalne zioła, doskonale wzbogacające smak.

Jednym z popularniejszych dań ze świeżych pomidorów, serwowanych na zimno z dodatkiem aromatycznych ziół (takich ja choćby świeża bazylia) bez wątpienia jest smakowite, hiszpańskie gazpacho, które z pewnością świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie lub jako sycąca przekąska na upalne, letnie dni. Aby więc ułatwić Państwu samodzielne wykonanie oryginalnego, pomidorowego gazpacho w zaciszu domowej kuchni, sugerujemy skorzystanie z naszych przepisów.

AROMATYCZNE GAZPACHO Z BAZYLIĄ
składniki: 5 dojrzałych pomidorów, szklanka bulionu warzywnego, 2 szklanki soku pomidorowego, czerwona papryka, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 kromki chleba tostowego, pęczek świeżej bazylii, 3 łyżki octu, oliwa z oliwek, tabasco
sposób przygotowania: pomidory i paprykę drobno pokroić, cebulę i czosnek posiekać, natomiast chleb pozbawić twardej skórki. Wszystkie składniki miksujemy wraz z bazylią na jednolita masę. Następnie dolewamy sok pomidorowy, bulion, 3 łyżki oliwy oraz ocet. Doprawiamy łyżeczką tabasco, odrobiną cukru oraz solą i pieprzem do smaku. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki. Zupę podawać na zimo z posiekaną bazylia.

WIELOWARZYWNE HISZPAŃSKIE GAZPACHO
składniki: kilogram świeżych, dojrzałych pomidorów, biała cebula, świeży ogórek, 4 ząbki czosnku, po pół zielonej i czerwonej papryki, jajko, 4 kromki tostowego chleba, 2 łyżki octu, oliwa z oliwek
sposób przygotowania: pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na niewielkie kawałki. Dokładnie zmiksować z obranym wcześniej ogórkiem, rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodawać stopniowo ocet i około 3 łyżek oliwy, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Pokrojony w kostkę chleb podsmażyć na oliwie do zrumienienia. Zimne gazpacho podawać z pokrojoną w drobną kostkę papryką, chrupiącymi grzankami i ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!