Jak się okazuje, smaczną, zdrową i pożywną zupę ze świeżych pomidorów z powodzeniem podać możemy nie tylko na rodzinny obiad, ale również kilkumiesięcznym dzieciom. Aby wprowadzić do diety niemowląt domowe potrawy, należy jednak trzymać się sprawdzonych przepisów, które dla Państwa przygotowaliśmy.

Prawidłowe i stopniowe rozszerzanie diety niemowląt może przysparzać młodym rodzicom wielu problemów. W pierwszych miesiącach życia, czyli do skończenia mniej więcej pół roku, małemu dziecku powinno podawać się wyłącznie mleko matki lub jego odpowiednik w proszku. W następnych etapach rozwoju należy już wprowadzać do diety niemowlęcia inne produkty, najlepiej zaś – świeże warzywa. Papki i tarte jarzyny zaleca się podawać dzieciom już od końca czwartego miesiąca życia, jednakże na podanie zupy należy jeszcze poczekać.

Od szóstego miesiąca życia z kolei warto wprowadzić do niemowlęcej diety więcej warzyw, a przeciery zastąpić lekkostrawnymi zupkami. Aby przygotować je w poprawny sposób, polecamy skorzystanie z naszych przepisów, uwzględniających potrzeby małego organizmu naszej pociechy.

ZUPA KREM DLA NIEMOWLĄT (zalecana od 7 miesiąca)
składniki: litr sosu pomidorowego (lub kilka przetartych przez drobne sitko dojrzałych, świeżych pomidorów), szklanka drobiowego rosołu, 2 łyżki śmietany kremówki, por, marchew, ziemniak, łyżka masła
sposób przygotowania: na rozgrzanym maśle podsmażyć warzywa, następnie dodać bulion i pomidory (lub przygotowany wcześniej sos pomidorowy). Całość zagotować na małym ogniu i dokładnie przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę. Przed podaniem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

ZUPA POMIDOROWA DLA DZIECI (zalecana od 12 miesiąca)
składniki: włoszczyzna (marchew, por, seler, korzeń pietruszki), kilogram pomidorów, cebula, olej, 2 łyżki natki pietruszki, łyżka curry
sposób przygotowania: posiekaną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Ze sparzonych pomidorów usunąć skórkę. Wszystkie warzywa po umyciu i oczyszczeniu pokroić w niewielką kostkę, zalać 2 szklankami wody i zagotować bulion. Po wystudzeniu dokładnie zmiksować, po czym doprawić curry i lekko posolić. Zaprawić śmietaną (lub jogurtem naturalnym) i podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki.