Bez wątpienia najczęściej przyrządzane zupy pomidorowe uwzględniają wykorzystanie drobiowych lub wołowych rosołów, doskonale podkreślających smak suszonych lub świeżych pomidorów.

Jednakże, obok chudego rosołu do samodzielnego wykonania smakowitej i aromatycznej zupy pomidorowej, z powodzeniem możemy także wykorzystać dietetyczny jogurt. Propozycja ta skierowana jest więc do wszystkich osób restrykcyjnie przestrzegających swojej diety i dbających o linię. W niniejszym artykule przedstawimy zatem kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na tradycyjne i lekkie zupy pomidorowe.

KLASYCZNA POMIDORÓWKA Z MAKARONEM NA ROSOLE
składniki: 2 litry drobiowego rosołu, szklanka wody, szklanka dowolnego makaronu, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżki śmietany, łyżka mąki pszennej, łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
sposób przygotowania: na początek rosół drobiowy należy zagotować. Zależnie od osobistych upodobań, możemy pozostawić w nim pokrojone w kostkę, ugotowane warzywa, dzięki którym zupa wzbogacona zostanie dodatkowymi walorami smakowymi. Do gotującego się bulionu należy dodać makaron i podgotować do zmięknienia. W tym czasie rozrobić mąkę, śmietanę i wodę wraz z przecierem pomidorowym, po czym zahartować gorącym rosołem. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ponownie zagotować na wolnym ogniu, następnie doprawić solą, pieprzem i bazylią.

ZUPA POMIDOROWA NA ROSOLE Z RYŻEM
składniki: pół kilograma wołowego szpondra, 2 litry wody, ryż, włoszczyzna (pietruszka, marchew, włoska kapusta, por, seler), przecier pomidorowy, sól, pieprz
sposób przygotowania: z mięsa i włoszczyzny zagotować rosół, po czym wyjąc i drobno pokroić wszystkie warzywa. Dodać 3-4 łyżki białego ryżu i zagotować do zmięknienia. Następnie dodać przecier pomidorowy i zaprawić całość 18-procentową śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać zaś z listkiem natki pietruszki.

DIETETYCZNA POMIDORÓWKA Z JOGURTEM
składniki: 2 puszki pomidorów, 1,5 szklanki jarzynowego bulionu, duży jogurt naturalny (400 ml), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
sposób przygotowania: na rozgrzanej oliwie podsmażyć rozdrobniony czosnek z posiekaną cebulą, następnie dodać pomidory i poddusić przez 5 minut. Dodać warzywny bulion i doprawić do smaku. Całość zagotować, zaprawić jogurtem i raz jeszcze zagotować.
Smacznego!